6.11.2017. – Maura Batarilović – Nikad te nisam vidjela s ovim očima

maura-batarilovic

Pozivamo vas na otvorenje izložbe / projekcije  Maure Batarilović ‘Nikad te nisam vidjela s ovim očima’ u sklopu programa novih medija i video umjetnosti Interface
Ponedjeljak 06.11.2017. Greta, Ilica 92 u 20h.

……………………..……………………..……

‘Nikad te nisam vidjela s ovim očima’

Film je organizirani sustav u nezaustavljivom trajanju. Prema stvarnosti koja je snimana odnosi se kao prema referentu koji mu daje dojam autentičnosti. Namjera ovog filma je propitati načine na koje se materijalna stvarnost i emotivna, iskustvena subjektivnost, preoblikuju u filmsku cjelinu. Pomoću kakvih se metoda gradi slika o nečemu ili nekomu koji je po svojoj prirodi zapravo nereducibilna kompleksnost, koju je u svojoj osnovi, nemoguće uokviriti, zaustaviti.

Filmski element koji najviše navodi na uspoređivanje sa zbiljom, na traženje veze između poznatog i nepoznatog, upravo su likovi. Oni u svojoj pojavnosti nude mogućnost identifikacije, ili pak
mogućnost odbijanja da se poistovjetimo s njima.

Pa iz tog razloga gradim lik svoje imaginarne sestre koji je u filmu prostorno određen i prostorno uprisućen. O njoj najviše saznajemo kroz naraciju, kroz moj govor koji njezino postojanje upisuje na uokvirenim mjestima i prostorima.

Njezino postojanje vežem uz određeno vremensko razdoblje, uz sadašnjost i uz neki dio moje osobnen prošlosti. Pokušavam pronaći prostor koji bi ona mogla zauzimati u mojim sjećanjima koja rekonstruiram, režiram i snimam, te tako nastaje ovaj film: meditacija nad odsutnosti osobe koja je u filmu reprezentirana.