31.3.2014. – Monika Meglić i Melinda Šefčić31.3.2014. – Monika Meglić i Melinda Šefčić

mmms

Pozivamo vas na otvorenje izložbe „180 x 180“ Monike Meglić i Melinde Šefčić u ponedjeljak 31. ožujka 2014., u Greti Ilica 92, Zagreb.

Izložba „180 x 180“ Monike Meglić i Melinde Šefčić na prvi pogled predstavlja radove dviju umjetnica posve različitih senzibiliteta. No, to je zamka za nepažljivog promatrača.
Nježan, suptilan i prozračan akvarel „San“ naoko je potpuno sukobljen „Transformaciji identiteta“ Melinde Šefčić, psihodeličnom i razigranom akrilu na platnu koji gotovo agresivno zahtijeva pozornost, ali načini na koji ove dvije slike korespondiraju kriju se u detaljima.
Imena slika mogla bi se i zamijeniti jer geometrijski postavljena „Transformacija identiteta“ podsjeća na ideal digitalnog sna u bojama, dok ljudski lik na slici „San“ u ruci drži životinjsku masku koja predstavlja (uklonjeni) dio osobnosti i otvara niz pitanja o identitetu i načinu na koji se on mijenja.
Medvjed na slici Melinde Šefčić postavljen je centralno, dominira prostorom ispunjenim do posljednje točke*, a lisičja maska na radu Monike Meglić tek je jedna od komponenti koje plutaju u velikom otvorenom prostoru, ali na obje slike se životinjska i ljudska priroda isprepliću, nadopunjuju i nadograđuju.
Potraga za dodirnim točkama u ova dva rada, koje su ovdje tek naznačene, pravi je detektivski posao – onaj koji maksimalno angažira um i percepciju, ali jednom kada djelići slagalice sjednu na svoje mjesto pruža autentični užitak spoznaje i shvaćanja koji je teško nadmašiti.

Andrija Škare