3.12.2018. Mlada i zelena izložba kolaža /P.Aleksić – A.Obućina /Art Šverc

miz
Pozivamo vas na otvorenje izložbe “Mlada i zelena izložba kolaža”
u organizaciji Kulturnog centra Baraka iz Beograda i Galerije Greta kroz projekt Art Šverc

Ponedjeljak / 03.12.2018./ Greta, Ilica 92 u Zagrebu / 20h

“Mlada i zelena izložba kolaža”
A. Obućina
P. Aleksić

Pred vama je prva izložba kolaža nastala u suradnji dvoje mladih umjetnika, prije svega prijatelja. Niz od sedam godina spaja ove dvije individue, u tom periodu došlo je, kako do osobnog razvoja svakog od njih, tako i do umjetničkog sazrijevanja i medjusobne interakcije. Predstavit će se cijelina koja je fuzija dvije osobe koje funkcioniraju na drugačijim poljima. Mlada i zelena izložba kolaža je baš to, shvaćanje problema i pokušaj odgovora dvoje mladih umjetnika na svakodnevnicu. Ovom izložbom bit će predstavljen spektar komentara, bilo to krajnje intimnih, socijalnih, političkih pa i absurdnih.

Ovo je:
Ovo smo mi, ti, pa i oni
Problemi nas i njih
Na koje je besmisleno odgovoriti
Stoga udarac mora biti jak.
Šamar društvenom ukusu!

Petar Aleksić
Rođen u Beogradu ’96. Trenutno je na četvrtoj godini Fakulteta primjenjenih umjetnosti na odsjeku Konzervacije i rastauracije slika i umjetničkih djela na papiru. Član je umjetničkog kolektiva Kvaka 22, gdje radi na napretku prostora kao i svojoj umjetnosti. Svoje kompleksnije radove opisuje kao proces traženja stanja ravnoteže. Težeći ka jednostavnosti općeg utiska rada, uz određenu težinu pri potpunom shvaćanju samog rada. Pokušavajući da stvori određen tok misli koji je vođen jednostavnom formom ili informacijom koja je namjerno svedena.

Aleksandar Obućina
Rođen ‘96. godine u Beogradu. Trenuto završava Fakultet likovnih umjetnosti na odsjeku Grafika. Do sada je imao jednu samostalnu izložbu i učestvovao na nekoliko grupnih izložbi. Svojim radom prikazuje osobne događaje korz humor, kao i nerealne scene koje opisuju utjecaje suvremenog doba. Trenutno se najviše bavi kolažiranjem i kreiranjem scena koje dobivaju značaj u procesu stvaranja. Uči i istražuje različite tehnike kako bi mogao velikom raznolikošću i spoju različitih medija prikazati svoju umjetnost.

Mlada i zelena izložba kolaža je prvi jasan vid suradnje dva mlada umjetnika, Petra Aleksića i Aleksandra Obućine. Njihovo dugogodišnje prijateljstvo i medjusobna interakcija dovela je nesvjesno do celine koja će biti predstavljena publici trećeg Prosinca u galeriji Greta. Uzimajući u obzir da ova dva mlada umjetnika djeluju u istoj sferi ali na potpuno drugačiji način, njihov spoj je neobičan i samim tim otvaranje ove izložbe očekuje se raširenih ruku. Iako baveći se različitim temama, uspjevaju da medjusobnim dobacivanje pitanjima i odgovorima prenesu nešto njih samih, upotpunjavajući doživljaj koristeći istu tehniku- kolaž!
Aleksićevi kolaži bave se širim pitanjima našeg društva, njegovoj praksi, nelogičnostima i absurdima sa kojim se gotovo svakodnevno srećemo uz dozu neprimjernog humora. Radovi Aleksandra Obućine bave se pitanjima intime, neralnim nedostižnim prikazima i kreiranju scena koje se kroz humor gotovo podsmijavaju i prikazuju kao odgovor koji ne odobrava.
Ideja je u prikazivanju svijeta kroz četiri mlada oka, negdje potpuno van konteksta i pomalo neprimjernih odgovora, pokušavajući da odgonetnu na pitanja koja postaju prezatrpana svakodnevnicom koja sa sobom donosi sve svoje terete.