16.9.2019. Dora Prpić – Čarobnjaci iz sjene

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Dore Prpić
‘Čarobnjaci iz sjene’
Ponedjeljak, 16.09.2019. u 20h, Greta, Ilica 92, Zagreb

Autori koncepta: Dora Prpić i Pavel Posavec
Fotograf: Pavel Posavec

Filmski set je fascinantno, ali i vrlo intenzivno iskustvo rada u kojemu sudionici proživljavaju čitav spektar emocija; od euforije do bijesa, i svih onih između ta dva eksprema, čiji se kovitlac najčešće okončava ostavljajući za sobom prevladavajući osjećaj potpune iscrpljenosti.
Uobičajena posljedica takve kolektivne napetosti uslijed dužeg perioda kojeg često karakterizira produljeno radno vrijeme i nedostatak odmaka od konkretnog projekta, stvaranje je simulakruma u kojemu živi jedna velika filmska obitelj, sa svim svojim lijepim i ružnim partikularnim osobinama.
Međutim, u toj obitelji postoji jasna hijerarhija koja je ujedno i filter pomoću kojega se njezini članovi, između ostalog, dijele na vidljive i nevidljive. Vidljivi, oni za koje svi znate, autori, nisu predmet interesa ove konkretne izložbe. Mi ćemo nastojati svjetla reflektora usmjeriti prema sjeni, i upoznati vas s onom velikom, “nevidljivom” većinom.
Težeći naglasiti spomenute razlike u likovnom smislu, kao polazišna točka poslužile su fotografije filmskih zvijezda, redatelja i autora renomiranog časopisa Vanity Fair — čiji je glamurozni sjaj i pompoznost izgradio varljivu predodžbu o životima svih filmskih djelatnika. Smještajući barem dio tih “nevidljivih” u kontekst studijskog portreta, u njihovim autentičnim, nepretencioznim radnim odorama — gafera, šarfera, rekvizitera, skriptericu, organizatoricu lokacije, majstora scene, asistenta kamere, asistenta režije i asistenta produkcije; bez pokušaja režiranja situacije, pokušava se naglasiti kontrast između te predodžbe i stvarnosti.
Osnovna motivacija iza predstavljene problematike i okosnica koncepta leži u demistifikaciji uloga u nastajanju filmskog djela, čiji je opseg i značaj prosječnom gledatelju potpuno skriven, a u većini slučajeva također i nejasan i stran. Zato je ova izložba zamišljena kao svojevrsna posveta prečesto zanemarenim, a uvijek neizostavnim, našim nevidljivim – Čarobnjacima iz sjene.

Nataša Njegovanović, mag.art.

Published
Categorized as PROGRAM