4.3.2019. Vlatka Škoro – Stvarnost vs. virtualnost

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Vlatke Škoro
STVARNOST vs. VIRTUALNOST
Ponedjeljak / 04.03.2019. / Greta, Ilica 92, Zagreb / 20h.

***************************************************************

STVARNOST vs. VIRTUALNOST cjelina je koju čine dvije skulpture, jedna je klasičan figurativan komad, modeliran u glini – izveden u poliesteru, a reprezentira stvarnost. Ona je produkt osnovnih kiparskih načela i potrebe bilježenja određenog trenutka. Načinjena je rukama i vlastiti je otisak u stvarnom vremenu i prostoru.

Fizički stvarnoj skulpturi suprotstavljena je virtualna. Ona je virtualni model za besplatnu aplikaciju digitalno proširene stvarnosti ”Augment” koja nudi širok spektar mogućih interakcija sa objektom. Virtualnu skulpturu je moguće učitati skeniranjem predočenog QR koda. Virtualni model/skulpturu putem Augment aplikacije možemo reproducirati bilo gdje, međutim u ovom slučaju zadano je točno mjesto. Ne želeći odstupiti od standardnog galerijskog formata
zadajem točno mjesto (postament sa normativnim markerom – prilagođen tragač AR aplikacije) gdje promatrač može reproducirati i promatrati skulpturu na klasičan način, kretanjem oko virtualne skulpture (postamenta).
Otvoreni tip dijeljenja modela omogućio je apsolutnu disperziju autorske virtualne skulpture i postao dijelom cyber-prostora. Do sada mišljen dijelom cjeline, postao je autonomna digitalna informacija za široku primjenu.

Suprotstavljanjem dviju stvarnosti, fizičke i virtualne, predstavljam skulpturu koja provocira ideju vlastitog opstanka kao medija u trenutnom, svakim danom sve naprednijem tehnološkom svijetu. Uspoređujući ih postavljam pitanje opstanka klasičnog medija u tehnokratskom društvu koje je iznjedrilo novu estetiku virtualnog, te želim upozoriti na nužnost propitivanja stvarnosti i određenih pojavnosti prouzrokovanih tehnološkom imerzijom u svakodnevicu društva, umjetnosti i znanosti.

Dr.art Vlatka Škoro