11.3.2019. – Diobanaoba – Nikolina Japunčić i Mia-Maria Škoda

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Nikoline Japunčić i Mia-Maria Škode ‘Diobanaoba’
Ponedjeljak 11.03.2019. / Greta, Ilica 92, Zagreb / 20h.

*************************************************************

Postav se sastoji od 12 slika na platnu različitih dimenzija i video rada. Glavni motiv svih slika je Grad sa svojim prepoznatljivim vizurama. I u ovom ciklusu slika autorice ostaju dosljedne dosadašnjem načinu slikanja, u kojem svaka autorica oslikava svoje platno jednom polovicom istog motiva, a potom su ta dva platna, odnosno dvije polovice iste slike, spojene u jednu, pa tako lijeva strana Nikoline Japunčić i desna strana Mia-Maria Škode u potpunosti čine cjelinu. Radi se o prepoznatljivom radu temeljenom na principu “diobanaoba”, odnosno viđenju istog motiva kroz različite poglede dvaju autorica, a kroz slikanje ih potom oblikujući na različite načine vlastitim doživljajem. Dalje se takav pristup projektira i na sve druge poglede koji su usmjereni na isti motiv, koji pridaju ili ne pridaju pozornost određenim detaljima i time stvaraju vlastitu sliku svojim dojmom, imaju svoju viziju istog motiva, a koja je kod svakoga najćešće u velikoj mjeri različita.
Tema video rada je također komplementarna slikama, pa se tako kroz naraciju stihova i riječi poznatih dubrovačkih pisaca, pjesnika i umjetnika isprepliću motivi koji su ili prepoznatljivi za Grad, ili su motivi samih slika, ili su nešto manje prepoznatljivi ali imaju osobno značenje za autorice. Video i naracija koju izvode mladi dubrovački glumci Nikola Sekulo, Leo Mrkić i Joško Gverović, su popraćeni glazbom dubrovačkog benda Feredon i u tonu su eksperimentalnog projekta koji za same autorice predstavlja dublju viziju vlastitog doživljaja Grada.

Ovim putem se zahvaljujemo svim navedenim umjetnicima na suradnji na projektu, fotografu Dariu Banduru na posuđenim snimkama dronom, Vinariji Crvik i tiskari Euro Print.