4.11.2019. – Pulsar – plesni eksperimentalni film by Martina Nevistić

Plesni eksperimentalni film PULSAR tematski se oslanja na svemirska prostranstva i njima blisku problematiku znanstveno-fantastičnih ostvarenja, nadahnjujući se književnim i filmskim klasicima toga žanra. Koreografsko promišljanje tijela koje se prilagođava promijenjenim fizikalnim uvjetima, drukčijim gravitacijama i nepoznatim biosferama potaknuto je fizičkim karakteristikama i ponašanjem pulsara, kojima je svojstveno brzo rotiranje, spiralno kretanje, stezanje, pulsiranje.

Plesni vokabular uzima u obzir postav tijela i mehanizme njegova pokretanja u izmijenjenim okolnostima te koreografske i montažne odluke u vezi s kompozicijom pokreta, odnosno slike, montažnim prijelazima, percepcijom vremena i prostora i drugo. Imajući u vidu distopijske projekcije kojima znanstvena fantastika obiluje, neprekidno naglašeno događanje dovodi se u odnos s napuštenim prostorima i tijelima, čiji sraz oblikuje mogući smjer narativnog imaginiranja.

S obzirom na eksperimentalni karakter Pulsara, tijek zbivanja ne konkretizira se klasičnom fabulom, već sadržajem i atmosferom sugerira moguće čitanje. Narativ s poetsko-filozofskom potkom, u obliku unutarnjeg monologa lika, sugerira naracijske rukavce koji bi se mogli razviti u zasebne filmske priče, ostavljajući ih u začecima i navodeći na promišljanje današnjeg načina življenja opterećenog imperativom uspjeha i zasićenog vizualnim podražajima kao kapitalistički promišljenim atakom na potrošača, što lako može skliznuti u apokaliptična bespuća.

Autorica, koreografkinja, izvođačica: Martina Nevistić
Dramaturška potpora i narativ:: Ivana Slunjski
Snimanje:: Neven Petrović
Montaža:: Miro Manojlović
Glazba:: Višeslav Laboš
Grafičko oblikovanje:: Sara Pavleković Preis
Produkcija:: Udruga profesionalnih plesnih umjetnika “PULS“
Prijevod na engleski:: Anamarija Jandrašek

Realizirano uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. / Realized with the support of Ministry of Culture of Republic Croatia.

Hvala / Thanks to: Udruga profesionalnih plesnih umjetnika “PULS“, Kinoklub Zagreb, Galerija Greta, organizacijski tim Zagrebački plesni centar / Zagreb Dance Center i/and Petra Valentić, Nina Križan, Ana Fucijaš.

04. – 06.11.2019
Vrijeme prikazivanja biti će u 20:00, 20:20, 20:40, 21:00, te u 21:25 verzija na engleskom jeziku.

Ulaz je slobodan.