30.5.2016. – Melinda Šefčić – Introspekcija30.5.2016. – Melinda Šefčić – Introspekcija

melinda
Pozivamo vas na otvorenje izložbe ‘Introspekcija’ Melinde Šefčić u ponedjeljak 30.05.2016. u 20h u Greti, Ilica 92, Zagreb.

Introspekcija
Introspekcija je naziv rođendanske izložbe Melinde Šefčić kojom na simbolički način prikazuje jednu epohu svog životnog ciklusa. Trima je crtežima svjesno rastavila, kako bi ponovno sastavila, vrijeme, događaje i misli proteklih godina zaokruživši jedan period svog postojanja. Tragajući za smislom, sasvim osobno i s odmakom, ogoljuje prošlost analizirajući njezine silnice. Suočava se, polemizira i uočava nužnost propitivanja vlastitosti te osvještava potragu za identitetom. Na tom putu odabrala je metodu stvaranja kojom progovara na sebi svojstven način. Uvodi nas tako u svoju džunglu stvaralaštva gdje se susrećemo sa životinjama totemskih značenja (troglavi jeleni, flamingos). Nailazimo na njihova prirodna staništa, zatičemo ih u tišini postajući dijelom introspekcije imaginarnog svijeta. Svjedočimo njihovoj magijskoj snazi i energiji u kojoj se objedinjuje prošlost i sadašnjost. Bića su to koja utjelovljuju i emitiraju duhovnost izazivajući poštovanje, baš poput totema zaštitnika. Mitsko i tajnovito, drevno i prisutno manifestiraju unutarnje odnose vizija vlastitih vjerovanja. Poistovjećivanjem sa životinjama kao arhetipovima nesvjesnog Melinda Šefčić, gotovo ritualno poseže i podvlači simboliku složenih duhovnih principa. Priroda je to gdje flora i fauna postaju jedno, gdje izvori predstavljaju ishodišta novih životnih okruženja.
Oživljavanjem iluzije Melinda Šefčić poigrava se s optičkom percepcijom poimanja i tumačenja zadržavajući za sebe ono najbitnije; jer prošlost je isključivo konstrukt sadašnjosti. Tumači svoju podsvijest, stupa u bliski odnos s različitim likovima i precima dokumentirajući proces samoosvještavanja. Intenzivna, a opet precizna iscrtava duboke porive svoje kreacije pritom upoznajući vlastitost. Osvjestivši trenutke u sadašnjosti Melinda Šefčić svom je životnom slavlju pridodala motiv i poticaj za daljnje stvaranje.

Marijana Paula Ferenčić

Za dobar zvuk pobrinut će se
Frendova Galerija// Friend’s gallery:
Sladoled – Fonetika, Frendova soba
Maja Pa – bRAVE
Dodo – Deep’n Out