29.6.2019. – Martina Nevistić – Pulsar

Projekcija plesnog eksperimentalnog filma Pulsar
Martine Nevistić
Subota / 29.06.2019. u 21h. / Greta, Ilica 92, Zagreb

Plesni eksperimentalni film Pulsar tematski se oslanja na svemirska prostranstva i njima blisku problematiku znanstveno-fantastičnih ostvarenja, nadahnjujući se književnim i filmskim klasicima toga žanra. Koreografsko promišljanje tijela koje se prilagođava promijenjenim fizikalnim uvjetima, drukčijim gravitacijama i nepoznatim biosferama potaknuto je fizičkim karakteristikama i ponašanjem pulsara, kojima je svojstveno brzo rotiranje, spiralno kretanje, stezanje, pulsiranje.
Plesni vokabular uzima u obzir postav tijela i mehanizme njegova pokretanja u izmijenjenim okolnostima te koreografske i montažne odluke u vezi s kompozicijom pokreta, odnosno slike, montažnim prijelazima, percepcijom vremena i prostora i drugo. Imajući u vidu
distopijske projekcije kojima znanstvena fantastika obiluje, neprekidno naglašeno događanje dovodi se u odnos s napuštenim prostorima i tijelima, čiji sraz oblikuje mogući smjer narativnog imaginiranja.
S obzirom na eksperimentalni karakter Pulsara, tijek zbivanja ne konkretizira se klasičnom fabulom, već sadržajem i atmosferom sugerira moguće čitanje. Narativ s poetsko-filozofskom potkom, u obliku unutarnjeg monologa lika, sugerira naracijske rukavce koji bi se mogli razviti u zasebne filmske priče, ostavljajući ih u začecima i navodeći na promišljanje današnjeg načina življenja opterećenog imperativom uspjeha i zasićenog vizualnim podražajima kao kapitalistički promišljenim atakom na potrošača, što lako može skliznuti u apokaliptična bespuća.

Autorica, koreografkinja, izvođačica / Author, choreographer, performer: MARTINA NEVISTIĆ
Dramaturška potpora i narativ / Dramaturgical support and narrative: IVANA SLUNJSKI
Snimanje / Filming: NEVEN PETROVIĆ
Montaža / Editing: MIRO MANOJLOVIĆ
Glazba / Music: VIŠESLAV LABOŠ
Grafičko oblikovanje / Graphic designe: SARA PAVLEKOVIĆ PREIS
Produkcija / Production: UPPU Puls
Realizirano uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske. / Realized with the supporof Ministry of Culture of Republic Croatia.
Hvala / Thanks to: UPPU Puls, Kinoklub Zagreb, Galerija Greta / Greta Gallery, organizacijski tim ZPC-a / ZPC's organization team i/and Petra Valentić, Nina Križan, Ana Fucijaš.
Premijera / Premiere evening: 29. lipnja 2019. u 21 h u Galeriji Greta / June 29th 2019 at 9pm at Greta Gallery