29.1.2018. – Dreamcatcher – Toma Zidić

toma_zidic

Toma Zidić „Dreamcatcher“
Ponedjeljak, 29.01.2018. Greta, Ilica 92, u 20h

Izložba „Dreamcatcher“ rezultat je intenzivne umjetničke rezidencije „K.O.Z.A. Siparis“ koja se održala u rujnu i listopadu 2017. na Sipru pokraj Umaga. Toma Zidić individualno je boravio više od mjesec dana na imanju obitelji Pirnat gdje je radio uz mentorstvo Blaža Pirnata i kreativno savjetovanje Lovre Čepelaka. Rad je uključivao obradu drva, metala, ručnu pripremu i zatezanje platna te naposljetku slikarsku tehniku akrila. Prvo javno izlaganje održano je 6.-22.X. u galeriji Dnevni Boravak Društvenog Centra „Rojc“ u Puli.
Iz intenzivnog iskustva rezidencije javila se potreba za snimanjem, te je u prosincu u ponovnom, dvotjednom boravku na Sipru snimljen dugometražni autobiografski, ispovjedni dokumentarni film koji je trenutno u post-produkciji.

Četiri slike koje čine ovu izložbu nastale od naplavnog drva koje je obrađivano ručno, prikaz su hvatača snova. Četiri hvatača kao četiri strane svijeta i četiri ishodišna elementa koji povezuju našu stvarnost. Slike su napinjane inspirirane starim tibetanskim tehnikama. Motivi na slikama intuitivna su reakcija na podsvjesne simbole. Oni u simbiozi s materijalom izdvojenim iz prirode i prirodnog okruženja govore o onoj skrivenoj, unutarnjoj prirodi.

„… Zlatorog. Hodali smo preko stijena. Gazili smo preko ovčjih i kozjih puteva u potrazi za naplavnim drvom. sivo-BIJELE svilene izrasline nekoć ŽIVOG tijela. To će biti okviri. Gledao sam zalazak i poželio naći „TU“ naplavinu – bijeli magični štap. Našao sam ga samog nakon što sam se otklizaooo po maloj litici na dupetu. obradit ću ga i obući u šareni konac i perje.

Nakostriješen galeb – Ptica Mila
Gledao se prizemljen s jednim leptirom
Vidio je , , vidio je – vidio sebe
I ostavljenu ljepotu.
Pomanjkanje bjeline. Spust.
Mandala od djeteline. – . – . . –„

Toma Zidić rođen je u Zagrebu, 1988. Filmski je redatelj i scenarist, autor kratkometražnih filmova i dvije kazališne predstave. Suosnivač je festivala „Kratki na brzinu“ i njegov umjetnički direktor od 2014. do 2017. Poeziju piše više od desetljeća, objavljivan u časopisima i publikacijama širom Hrvatske i u inozemstvu. Član je Kinokluba Zagreb i Saveza Scenarista i pisaca izvedbenih djela.