21.9.2015. – Nives Vuglec Antolić – “LABIRINT”21.9.2015. – Nives Vuglec Antolić – “LABIRINT”

greta_labirint
Dragi prijatelji pozivamo vas na otvaranje izložbe Nives Vuglec Antolić “LABIRINT”

Ponedjeljak 21.09.2015. u 20h. Greta, Ilica 92, Zagreb

Fizičkim ulaskom u sam rad, prostornu instalaciju od 4×2 m2 promatrač pomoću optičkih iluzija psihološki ulazi u novi prostor u kojem mjesto i vrijeme ne postoji. Ovdje promatrača dovodim u bezvremenski trenutak u kojem on sam odlučuje gdje i kada se nalazi; u sadašnjosti, prošlosti ili budućnosti. Ono što on vidi presudno je njegovim osjećajima i percepciji samog trenutka. Ovdje nema “aure” jer djelo je aktivno sada, u ovom trenutku kad promatrač stane ili uđe u isto. “Ovdje i sada” je trenutno i ponovljivo, a ne jednokratna pojava daljine ma koliko ona bila blizu.
U ovom radu zarobljeni su pojmovi koji ga tvore, a to su: snovi, deja vu, vrijeme, beskrajnost, bezvremensko, sjećanja, miris, okus, dodir, entoptika, ponavljanje, prošlost, sadašnjost, budućnost, nezaustavljivost, slučajnost, poklapanje, ideja, osjećaj, trenutak…
Ideja rada bila je ta da ove nezaustavljive pojmove ja zaustavim u svom “Labirintu”. Zaustavljanje doživljenog trenutka u jednom prostoru gdje će isti trajati vječno, a promatrač će sam moći odrediti duljinu trajanja tog trenutka napuštajući “Labirint”.
Rad “Labirint” nije preslika samog labirinta i ne predstavlja labirint, već je doživljaj svijeta i okoline koja nas okružuje. Svijet je labirint koji svakodnevno prolazimo i pokušavamo priječi prepreke, nekad na lakši način pa odmah iz prvog pokušaja dođemo do cilja, a nekad na teži način pa završimo u slijepoj ulici. Rad povezujem s labirintom i dajem mu naziv “Labirint” jer me asocira na kretnju labirintom u kojem je promatrač u mogućnosti svojevoljno odabrati svoj put i kretati se njime; kao i u radu, gdje će se kretati, ući i izaći koliko mu je volja. Labirint zbunjuje promatrača, tj. pokušava ga dezorijentirati pa tako i rad svojom titravošću dovodi do gubljenja osjećaja za prostor. Labirint je po svojoj prirodi ponovljiv kao i sama instalacija jer osoba koja uđe u nj može ponovno ući i izaći. Rad povezujem i sa optičkom umjetnošću, kinetikom i site specificom pa tada postaje i promijenjiv jer je osoba u labirintu u mogućnosti da se izgubi, kreće se drugačijim putem u odnosu na prvu kretnju. “Labirint” ostvaruje interakciju s publikom tako da promatrač ulazeći u nj., ulazi u sam rad, u prostor u kojemu je zaustavljen trenutak nekog doživljaja i neprestano se ponavlja.

O AUTORU
Nives Vuglec Antolić, rođena 24.07.1988. godine u Zagrebu. Živi u Krapinskim Toplicama gdje je završila osnovnu školu. 2007. godine završava srednju školu Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok u Zaboku – smjer grafički dizajn. 2008. Godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu – smjer grafika.

Published
Categorized as PROGRAM