2.4.2017. – Serije za invizibilno kino – James Benning: Bez naziva (Vrijeme)

JAMES_BENNING

Četvrta petlja

Petlja koksa | Coke Loop (58 min)

  1. – 7. 4. 2017.

 

James Benning američki je umjetnik politika krajolika, transcendentalist, pjesnik i matematičar slika vremena. Benning je jedan od najustrajnijih mislioca i praktičara američke filmske neoavangarde, koji u svom radu usložnjava manipejski maksimalizam strukturalnog filma s početka 1970-ih sa sistemima osobne ekozofije pokretnih slika. Benningove instalacije za kino i galerijski prostor bile su prolog desetom, siječanjskom izdanju Filmskih mutacija, ali i dolasku dugo iščekivanog autora krajem ožujka.

Za svoje prvo putovanje u Zagreb, Rijeku i Vodnjan od 30. ožujka do 4. travnja ove godine, James Benning će uprizoriti šest vizualnih formula za računanje rada vremena u seriji petlji Bez naziva (Vrijeme). Benningova velika petlja psihogeografska je mapa šest digitalnih loopova za pomno iščitavanje šest sustava promjene vremena, koje će autor otvarati dan po dan u šest različitih galerijskih ambijenata sa sudionicima cijelog ili dijela računalnog itinerarija.

Krajolici su funkcije vremena, a subjekti su funkcije krajolika govori Benning o svojoj politici estetike u trajanju i dokumentiranju duha prostora i vremena. Izmještena i razvedena topografija putopisa Bez naziva (Vrijeme) uključuje šest fenomena za šest funkcija vremena koje autor otvara i povezuje tijekom šestodnevnog ininerarija za gledanje i slušanje. Lekcijsko putovanje započinjemo zagrebačkim petljama: Čitateljičinom petljom (razgovor i otvorenje 30. ožujka u 19 sati u Institutu za suvremenu umjetnost), Željezničkom petljom (razgovor i otvorenje 31. ožujka u 19 sati u MM centru), Petljom crteža (otvorenje 1. travnja u 19 sati u Muzeju suvremene umjetnosti –  Stalni postav “Zbirke u pokretu“, u Zagrebu) i Petljom koksa (otvorenje 2. travnja u 20 sati u Galeriji Greta). U Rijeci Benning otvara Petlju sirovog željeza (otvorenje 3. travnja u 19 sati u Mini-art kinu), a u Vodnjanu posljednju Šumsku petlju (otvorenje 4. travnja u 19 sati u Apoteci).

Instalacije za šest prostora Bez naziva (Vrijeme) odabrao je James Benning, a program se odvija se u sklopu interdisciplinarnog projekta umjetničke organizacije Film-protufilm Serije za invizibilno kino i višegodišnjeg istraživanja Filmskih mutacija za promišljanje modusa prijenosa sustava slika, znanja i memorije filmskog dispozitiva u digitalnom dobu, kustosice Tanje Vrvilo.

Program je ostvaren u partnerstvu i suorganizaciji s Muzejom suvremene umjetnosti, Institutom za suvremenu umjetnost, MM centrom – Kulturom promjene Studentskog centra i Galerijom Greta u Zagrebu, Art-kinom Croatia u Rijeci te Apotekom – prostorom za suvremenu umjetnost u Vodnjanu i programom Kino umjetnika, uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Ministarstva kulture RH i Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Više o programu i raspored svih projekcija:

http://www.filmskemutacije.com/

https://www.facebook.com/filmmutations/

 

Program u Greti: Četvrta petlja

Otvorenje u nedjelju, 2. 4. 2017. u 20 sati.

Uvod: James Benning

Petlja koksa | Coke Loop

digitalizirani film, boja, zvuk, 58 min

Coke Loop snimljen je u Duisburgu, u njemačkoj koksari (coke kao u coal, ne cola) s rashladnim tornjem (iz autorova filma Ruhr, 2009.).

Bilješka: koks je pregrijani ugljen koji se zatim hladi vodom. (J.B.)

—————————————————————————————————————–

Izložbu možete pogledati do 7. 4. u radno vrijeme galerije od 17 do 20 sati.