Nikola Nenadić

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Nikole Nenadića
CIKLUS
Ponedjeljak / 10.02.2020. / Greta, Ilica 92, Zagreb / 20h.

/////////////////////////////////

CIKLUS je skup interaktivnih umjetničkih izvedbi, prostornih te video-instalacija sastavljenih od tri dijela -izložbi naziva SJETVA, ZRENJE i ŽETVA.
Izvedbe se osmišljene da se slijedom nastavljaju svaka pojedinačno u drugoj galeriji.
Sama ideja performansa je ukazati na autorovu stvaralačku inspiraciju koju crpi iz života svoje društvene sredine te isto tako pozornost koju očekuje za svoje stvaralaštvo od iste.

SJETVA

Prvi dio umjetničkog performansa Ciklus zove se Sjetva.
Sjetva ili sadnja u umjetnikovoj izvedbi je metafora kojom autor ukazuje na težinu i količinu svojeg kreativnog i materijalnog uloga u želji, naporu i hrabrosti da svoje inicijalne misli, promišljanja, iskustvo i zaključke pretoči u zreli plod odnosno svoje kapitalno ostvarenje. Ova stavka ukazuje da posao umjetnika nije u konačnici samo posao koji se odrađuje za održavanje na životu kroz intelektualno i materijalno stanje već i sama žudnja za idealom te poziv i žrtva kao npr. u u svećenika ili recimo volontera u društvenim i kulturnom djelatnostima koji se svojim stavom i djelovanjem odriču gotovo svega vlastitog za dobrobit kulture i zajednice u kojoj žive.

VIDEO DOKUMENTACIJA – Performans počinje činom gdje autor/umjetnik 15-ak minuta ore ispred publike ore njivu guranjem metalnog pluga (u galeriji se nalazi instalacija 3 kubna metra zemljanog tla – nasipanog i uokvirenog oko 10m2 x 30cm2) dok u tom vremenskom periodu publika u galeriji na prethodno postavljenim papirićima pod nazivom sjeme olovkama upisuje svoje zamisli, ideje, nade itd. i tako ispunjene/ispisane ih odlaže u košaru za sadnju sjemena.
Nakon tog čina autor sakuplja košaru sa ispunjenim papirićima/sjemenom koje potom zakapa/sadi u netom izoranu zemlju, polijeva vodom i pušta sudbini u ruke nadajući se da će mladice niknuti do sljedećeg performansa koji će sljediti u skoroj budućnosti.

Izvedba naziva Sjetva snima se video-kamerom u Galeriji J.J. Klović u Rijeci te se na sljedećoj izložbi Zrenje pušta video-projekcija iste kao i u kronološki finalnoj izložbi Žetva istog CIKLUSA.

ZRENJE

Druga točka performansa CIKLUS pod nazivom ZRENJE predstavlja vremenski period odnosno proces „dozrijevanja“ autorovih ideja pretakanjem istih kroz izvedbu u gotovo umjetničko djelo.
Proces izvedbe manifestiran je kroz brigu zemljoradnika-uzgajivača njegom, zalijevanjem i agrikulturnim utjecajem na niknule sadnice iz posađenog sjemena (ideja, misli i želja autora i publike) na tlu s prethodne izložbe/performansa koja metaforički ukazuje na određeni vremenski period dozrijevanja ideje te svakakvih vanjskih utjecaja na autorovo stanje u realizaciji do konačnog ploda odnosno njegovog umjetničkog djela.
Sama stavka ovog performansa ukazuje na vremenski period ili zrenje koje je potrebno u životu umjetnika da bi se došlo do rezultata, kroz sve okolnosti koje utječu na autorovo djelovanje pa bilo pozitivno ili negativno od publike i kritike u svakom slučaju uvelike utječe na daljnje stvaralaštvo samog umjetnika.

Na izložbi u izvedbi ZRENJE u prostoru galerije GRETA (Zagreb) bit će prikazana videoprojekcija s prethodne izložbe SJETVA (dokumentirana u Galeriji J.J. Klović u Rijeci s izložbe Dijalog na kvadrat) trodijelnog performansa CIKLUS.

/////////////////////////////////

Nikola Nenadid, rođen 18.05.1978.god. u Rijeci gdje je je i završio ŠPUR . 2009. godine na Accademiadi belle arti u Veneciji diplomirao je kiparstvo u klasi prof. Andrea Grassija i Giuseppe la Brune.Nakon završetka studija radi kao dizajner eksterijera i objekata izrađenih uglavnom od kamena, drva i metala. Od 2010. god. učestalo sudjeluje na međunarodnim likovnim kolonijama, izložbama i manifestacijama te u projektima u likovnoj kulturi u Hrvatskoj i inozemstvu za koje je dobio nagrade i priznanja.
Radi na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci kao asistent na kiparskoj katedri. Član je likovnih udruga HDLU Rijeka i HULU Split.