8.12.2014. – Od stripa do animiranoga filma (i natrag)8.12.2014. – Od stripa do animiranoga filma (i natrag)

osdafin-greta

Pozivamo vas na otvorenje izložbe “Od stripa do animiranog filma (i natrag)” u ponedjeljak u 20:00h u Greti, Ilica 92, Zagreb.

Izložba “Od stripa do animiranog filma (i natrag)” predstavlja 12 hrvatskih autora koji su svoj rad posvetili stripu i animiranom filmu, ili bolje rečeno, koji su se posvetili oživljavanju svjetova rođenih tamo gdje se sastaju mašta i upornost, osobni senzibilitet i umijeće, talent i strpljenje. Galerije Greta primila je jedan mali djelić bogatstva koje su nam ostavili, odnosno koje nam donose hrvatski autori koji djeluju i suvereno vladaju u oba medija.

Kada bi na jednom mjestu željeli predstaviti sve osobnosti kao koje su povezane sa stripom i animacijom, na način na koji zaslužuju, bio bi nam zapravo potreban muzej – Muzej hrvatskoga stripa i animiranoga filma. No, dok se ta višedesetljetna ideja ne ostvari, izložba “Od stripa do animiranoga filma” donosi izbor radova, iz kojih nije moguće iščitati sve što su hrvatski autori napravili tijekom više desetljeća, ali je dovoljna za stjecanje uvida u važnost, ljepotu i raznovrsnost autorskoga pristupa i senzibiliteta.

Neki od predstavljenih autora prije svega se oslanjaju na humor (Dubravko Mataković, Dinko Kumanović, Marko Dješka, Matija Pisačić), drugi, pak, na poeziju i poetičnost (Krešimir Zimonić, Dušan Gačić), treći su odabrali pristup koji navodi na čitanje između redaka (Danijel Žeželj, Marko Maštrović) a neki su kombinirali gotovo sve od navedenog (Milan Trenc). Hrvatski autori nisu zanemarili ni onaj vrlo važni segment, a to je rad za djecu (Darko Kreč, Ivana Guljašević), ali isto tako ni alternativne umjetničke pristupe (Irena Jukić-Pranjić). Pogledavši samo s te strane nastaje jedna šira slika koja obuhvaća više nego što bi se na prvi pogled moglo reći.

Izložba gledatelju-čitatelju daje priliku provjeriti koliko su se autori približili samima sebi pretakanjem stripa u animirani film ili animiranoga filma u strip, te kako se zapravo snalaze u ta dva tako slična, ali za uzbuđenje ipak dovoljno različita vizualno pripovjedna medija.

Božidar Trkulja