7.9.2013. – Klupski esej7.9.2013. – Klupski esej

7_9_greta
Dragi prijatelji pozivamo vas u Gretu u subotu, 7.9.2013.u 21,00 sati na – Klupski esej!

Kulturnjački melting pot od:

1/2 kg Ronalda
prstohvat Mandele
2 dl Nehrua
2 lista Konfucija
3 česna Rasputina

Nadogradite predstavljanjem lirike i proze iz novih supersila Brazila, Indije, Rusije, Kine i Južnoafričke republike – BRICS!!!

Program otvara nadpripovijest “Zangezi”, ruskog futurista Velimira Hljebnjikova, poznatog i kao ‘predsjednik svijeta’. Neka zablista književni jezik prave poezije – za divno čudo prepun artikulacija svojstvenih jeziku džeza. Dugačak hod kroz institucije sokaka i potoka Trećeg svijeta koji se nedavno osvijestio i odlučio postati Prvim svijetom nastavljamo s indijskim
i južnoafričkim piscima, Vedom Mehtom i Keorapetseom Kgositsileom. Osvijestimo tradicije zemalja pokreta Nesvrstanih da sutra ne bismo bili uskraćeni za njihovu estetsku, političku i/ili etičku dimenziju.

Suautori su Vid Jeraj, klupski esejist iz Zagreba koji će čitati i svoje stihove, te slovensko-hrvatski improvised trio Bug. Klupski esej, praizveden u travnju o.g., u Skladištu kulture i Peronu 8, nadoveza je na predavanje/istraživanje “Džezologija” (2007-2012) izvedeno na 13. dOCUMENTI i 53. Ljubljana Jazz Festivalu.

“Klupski esej – BRIcS” refleksija je na rađanje slobodoumnog pojedinca u osvitu novog svjetskog poretka; budite i vi njegov dio.

Trio BUG sastavljaju diplomanti Konsea iz Klagenfurta i Visoke glazbene škole u Grazu, bubnjar Bojan Krhlanko (bubnjevi), Vitja Balžalorsky (el. gitara, efekti) i Grgur Savić (saksofon) – članovi sastava Litošt, Kombo, Free Willys, Cromatik, Aperion, Balžalorsky/Drašler 3o, Unleashed Bop Force, Strojmachine…