20.3.2017. Rimantas Plunge, David Škerlj i Josip Zanki „Zemlja Ulro“

zemlja_ulro

RIMANTAS PLUNGE, DAVID ŠKERLJ i JOSIP ZANKI

„Zemlja Ulro“

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Zemlja Ulro u ponedjeljak 20. 3. 2017. u 20 sati u Galeriji Greta, Ilica 92, Zagreb.

Zemlja Ulro zajednički je projekt trojice umjetnika; Rimantasa Plungea koji djeluje u Kaunasu u Litvi, David Škerlja koji djeluje u Trstu i Josipa Zankija koji djeluje u Zagrebu. Projekt se zasniva na zajedničkom čitanju utopijskog prostora Zemlje Ulro. Koncept Zemlje Ulro nastao je unutar imaginarija Williama Blakea. Ulro, carstvo boga Urizena predstavlja mjesto živućih mrtvaca, idola i čudnovate iluzije. Czesław Miłosz je u svojoj knjizi Zemlja Ulro taj imaginarni prostor prepoznao u stvarnim mjestima koja izlaze izvan nacionalnih  i političkih narativa, i u kojima se prepliću utjecaji različitih kulturnih konteksta. Mitski prostor Zemlje Ulro prepoznajemo u „neprekinutoj povijesti“ magičnih teritorija poput Trsta i Litve. Vidimo ga u modelu utopijske hasidske države na području Galicije, Bjelorusije, Poljske i Baltika. Rimantas Plunge se predstavlja serijom foto kolaža today (ulro), dreams (ulro) i no dreams (ulro) nastalih 2017. godine kojima preispituje Miłoszovo djelo. David Škerlj se predstavlja video radom 2 points of view from Novak to Grujic iz 2014. godine zasnovanom na reinterpretaciji Andrićeve Na Drini ćuprija. Josip Zanki po prvi put izlaže seriju iluminacija Zemlja Ulro iz 2015. godine nastalih u okviru etnografskih istraživanja svijeta simbola.  Na izložbi u Galeriji Greta Rimantas Plunge, David Škerlj i Josip Zanki po prvi put nastupaju sva trojica zajedno.

Izložbu možete pogledati do 25. 3. u radno vrijeme galerije od 17 do 20 sati.

—————————————————————————————————————–

Rimantas Plunge rođen je 1971. godine u gradu Siauliaiju u Litvi. Rimantas Plunge, doktor društvenih znanosti predaje u zvanju izvanrednog profesora i obnaša dužnost pročelnika na Odsjeku za suvremenu umjetnost Sveučilišta Vytautas Magnus u Kaunasu. Rimantas Plunge predaje na litavskim i stranim sveučilištima kolegije iz područja suvremene medijske umjetnosti, ekologije medija te inovacija i transformacija suvremenih audiovizualnih medija. Rimantas Plunge podučava studente umjetnosti, komunikologije, kreativnih industrija, marketinga i informatičke tehnologije. Autor je više znanstvenih članaka u kojima analizira ekologiju medija, medijsku kulturu i transformaciju osobnih identiteta. Njegov je umjetnički rad zasnovan na preispitivanju osobnog identiteta, prostora i znakova vremena i društvenih transformacija. Umjetnička aktivnost Rimantasa Plungea blisko je povezana s njegovom znanstvenom praksom.

David Škerlj rođen je 1963. godine u Trstu u Italiji. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Veneciji 1986. godine. Godine 1991. preselio se u New York gdje je radio u različitim neprofitnim i nevladinim ustanovama i udrugama iz područja suvremenih umjetnosti. Od 1996. do 2000. godine radio je u Downtown Commuity – TV, 817 Film / videoart, New York Soho art magazine i 8 Floor gallery. Od 2002. godine živi u Trstu i kreira suvremene umjetničke projekte zasnovane na propitivanju društvenih zajednica (social art). Trenutačno surađuje s različitim neprofitnim organizacijama. David Škerlj realizirao je više izložbi i projekata u Italiji i inozemstvu. U svom umjetničkom radu istražuje medije videa i  site-specific instalacije i dekonstruira koncept jezika.

Josip Zanki rođen je 14. ožujka 1969. godine u Zadru. Na studiju Grafičkog odjela Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1994. Poslijediplomski studij Etnologije i kulturne antropologije završio je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2016. godine. Doktorski rad „Antropološka konceptualizacija prostora u thangka slikarstvu i suvremenim umjetničkim praksama“ obranio je 11. veljače 2016. godine. Josip Zanki javno djeluje od 1986. godine na područjima grafike, video arta, instalacije, performansa i kulturne antropologije. Predsjednik je Hrvatskog društva likovnih umjetnika od 2007. Član je Europskog parlamenta kulture od 2011. godine.