19.3.2016. – NOĆ LIKOVNIH GLADIJATORA ‘Posljednje Bijenale’19.3.2016. – NOĆ LIKOVNIH GLADIJATORA ‘Posljednje Bijenale’

nlg

Pozivamo vas na Noć likovih gladijatora – ‘Posljednje Bijenale’ u subotu 19.03.2016 u 19h u Greti, Ilica 92, Zagreb.

Povodom 25 godina Art magazina Kontura u najnovijem broju objavljen je kratki roman Pavla Svirca Posljednje Bijenale, perspektivnog mladog književnika i čestog posjetitelja likovnih događanja. Roman govori o životnom rivalstvu Zlatana Vehabovića i Josipa Tirića.

Dana 19.3. u 19 sati u Greti održat će se specijalno predstavljanje novoga broja Kontura sa romanom. Uz urednika Konture Feđu Gavrilovića i autora romana Pavla Svirca, ulomke iz romana čitat će prvakinja drame HNK-a u Zagrebu Jadranka Đokić. Međutim, glavno događanje biti će na zidovima Grete: posjetitelji će moći prisustvovati konačnom okršaju Zlatana Vehabovića i Josipa Tirića. Uz to, posjetitelji će moći kupiti zadnje brojeve Konture po promotivnim cijenama.

………..

O romanu Posljednje Bijenale, urednik Konture Feđa Gavrilović napisao je:
„Od Oscara Wildea do Rolanda Barthesa zapadnom se kritičkom mišlju provlači ideja o kritičaru kao umjetniku, odnosno o kritici kao pisanju s punopravnim književnim pretenzijama. I, doista, što nam novoga mogu reći brojni izvještaji povjesničara umjetnosti, koji s obzirom na svoju edukaciju slažu djela po nekim povijesnim ladicama i daju paušalne ocjene o njihovu stilu, oslonjeni na svoj autoritet, koji vide onoliko golemim, koliko autoritet svojih kolega smatraju ništavnim. Što nam više, danas, godine 2016, povjesničari umjetnosti mogu reći o nekoj izložbi? Navesti nekoliko općih mjesta vlastite erudicije, pobrojati par autoriteta prošlosti, napraviti neke, ne previše inspirirane paralele. I ovo kažem kao likovni kritičar, s punom odgovornošću, kao osoba koja je godine provela pišući o likovnosti. Najviše što kritika može ponuditi jest osobni dojam. Dapače, što je više tog „subjektivnog“, osebujnog, specifično izraženog, to je kritika legitimnija. Jer njezin je mediji jezik, ali ne suhi taksativni jezik katedre, nego iskaz stvaranja, ispisivanja vlastitog čitanja nekog djela, njegovih simbola i formi.„
Neka igre počnu!