16.3.2020. -Zvjezdana Jembrih – Krpe, Kolci i Spirale

U ponedjeljak, 16. 3. 2020. u 20 h u galeriji Greta otvara se samostalna izložba Zvjezdane Jembrih „Krpe, kolci, spirale.“
Izložba daje presjek land art radova nastalih od 1997. do danas, predstavljenih fotografskom dokumentacijom i autoričinim kratkim refleksivnim tekstovima kojima prati svaki rad.O svojim land art radovima auorica navodi:“Ciklusi“Krpe, Kolci i Spirale” nastaju unatrag dvadeset i više godina u raznim prirodnim ili urbanim eksterijerima i dio su mojega, uvjetno rečeno, slikanja u prostoru, a posljedica su “izlaska iz ateljea”, kao i mojih učestalih putovanja.”Krpe”, redovno u nekoj varijaciji crvene boje (stoga podnaslov ciklusa “Crveno, crveno, crveno, crveno), tkanine su od umjetne svile dugačke dvadesetak i više metara, koje rasprostirem, vjesim ili uranjam – poput svojevrsnog divovskoga poteza kistom – u odabrani predio – krajolik i/ili arhitekturu, a ujedno i u odabrano doba (dana, godine). One su – hommage tom predjelu i tom dobu. (Hommage a genius loci)Pažljivo odabirem vrijeme/mjesto u kojemu smijem “intervenirati”– bolje rečeno, pomno dopuštam da ono odabere mene. Važna je harmonija, sklad unesenog (interveniranog) i zatečenog/pronađenog. Promatrači nisu. Ni ja (više). Publike, dakle, ponajčešće nema. Ponekad se dogodi pokoji sudionik – no, i ja sam (samo) sudionik u tom “dodirivanju” – tako bih, naime, najradije nazvala te intervencije.Tim ih činom, činom unašanja/dodirivanja prepuštam djelovanju okoline – interakcijama u rasponu od saživljavanja do destrukcije.Od toga časa – časa prepuštanja, počinjem dokumentirati. Fotoaparatom, ponekad i videom. Fotografiram, sada s distance, to (među)događanje, koje sam dijelom ja pobudila…Razvijene fotografije potom odabirem i fotokopiram. One su – ono što je “uhvaćeno” i što je o(p)stalo. Te fotografije poslije mogu samostalno funkcionirati kao rezultati-izlošci. Njihov put također nije predvidljiv.Skupine fotografija popraćujem kratkim tekstovima, koji ne služe ni objašnjenju, ni opisu, ni raščlanjenju toga čina, već su svojevrsne moje literarne refleksije na doživljeno.”
Zvjezdana Jembrih rođena je 1965., diplomirala je 1990. na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a 2000. magistrirala restauriranje drvene skulpture u Budimpešti. Od 2013. izvanredna je profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina. Izlagala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, te izvela mnoštvo land art radova u Hrvatskoj i izvan Hrvatske. Piše i objavljuje poeziju i prozu. Autorica je dviju knjiga pjesama, jedne knjige putopisa i jedne knjige kratkih priča. Suatorica je dokumentarnih radio emisija, dokumentarnog filma o restauriranju i pjesničko-grafičke mape.
Voditeljica je značajnih konzervatorsko-restauratorskih programa. Sudjeluje u organiziranju i provođenju umjetničkih i znanstvenih istraživanja. Dobitnica je nekoliko nagrada za svoj umjetnički rad.