11.6.2012. – Ivana Gillé

Pozivamo vas na otvaranje izložbe EXI[S]T Ivane Gillé 11.06.2012, 20h u Greti

EXI[S]T

 

Ivana Gillé rođena je 1976. godine u Dubrovniku. Diplomirala  je na ALU Zagreb, u klasi prof. Đure Sedera. Živi i radi u Fellbachu/Njemačka.

 

EXI[S]T su četiri rada, inspirirana kršćansko-religioznim mitom raja. „Grijeh”, kao arhetipski model u podsvijesti, još uvijek djeluje u predodžbama morala današnjice. Neposlušnost nasuprot (muškom] autoritetu, neprihvaćanje ovisnosti o istom i suprotstavljanje gubitku samovolje, kažnjava se sramom, grižnjom savjesti i samoodbojnošću nastalom zbog reakcije drugih, dakle obilježjima neslobode. Prema tome raj ne postoji i ako ga uopće zamišljamo, onda je on tamnica.

Sa EXI[S]Tom Gillé otvara mogućnost, da su užitak, istina, ponos i požuda elementi slobode. Kompozicije teksta i fotografija njenog tijela slikane samookidačem, suprotne su pornografskim i estetiziranim akt fotografijama. Dok one samo opisivaju nešto što je predodžba užitka, Gillé čini sam užitak vidljivim. Upravo se u tome i nalazi subverzivna snaga njenog djela. Njen ofenzivni egzibicionizam onemogućuje gledatelju da promatra kao voajer i tako izbjegne konfrontaciju sa samovoljnom, moćnom i ponosnom nagošću.Pojedinačne fotografije, koje djelomično podsjećaju na skulpturu ili plesne elemente, su za umjetnicu samo materijal za stvaranje kaleidoskopa užitaka. Ona nudi promatraču sliku svoga tijela kao izvor i nosač buntovničke požude, koja se suprotstavlja normama i prilagođenim, podređenim pravilima. Ivana Gillé riskira „biti promatrana”. No, ona to čini sa besramnim samopouzdanjem jednog voljnog subjekta.

 

Izložba EXI[S]T je ostvarena u suradnji Galerije anouk sauvage ( www.anouksauvage-galerie.de) sa Galerijom Greta.