11.11.2013.11.11.2013.

kooperacija
Strano tijelo
Izložba inicijative Kooperacija (Skoplje, Makedonija)

Simon Uzunovski, Velimir Žernovski, Oliver Musovik, Đorđe Jovanović,
Ines Efremova, Nikola Uzunovski, Hristina Ivanoska i Yane Calovski,
OPA, Harald Schenker, Igor Toševski, Aleksandar Spasoski,
Vladimir Lukaš, Filip Jovanovski, Vladimir Jančevski

KOOPERACIJA je inicijativa s ciljem aktivnog djelovanja izvan inertnog institucionalnog okvira, koja predlaže drukčiji način stvaranja i doživljavanja suvremene umjetnosti na području Republike Makedonije.
KOOPERACIJA se zalaže za pomjeranje i redefiniranje granica između javnog i osobnoga prostora, te za postavljanje pitanja aktivne uloge umjetnosti u kontekstu centralizirane kulturalne politike i društvenih diskursa. KOOPERACIJA nastoji potaknuti interakciju na relaciji umjetnik – publika.

Ovo je prva izložba inicijative KOOPERACIJA izvan granica Republike Makedonije. Izložba obuhvaća djela koja su izlagana ili su u korelaciji s dosadašnjim dešavanjima inicijative KOOPERACIJA. Selekcija djela upućuje na priustvo tjela u specifičnom socijalnom i lokalnom kontekstu, tretirajući ga kao politički prostor. “Iako se djela na ovoj izložbi ne bave doslovnim referiranjem na tjelesno prisustvo putem performansa, ona se ipak odnose na zlouporabu ili prinudnu predaju tjela u masu ili na njegovu odsutnost posvjedočenu tragovima prethodnog prisustva, tekstualnim “fusnotama” ili dokumentiranim intervencijama u javnom prostoru”, kaže Vladimir Jančevski u tekstu za ovu izložbu.

Osnovna je strategija KOOPERACIJE okupacija privremeno slobodnih prostora razasutih u urbanom pejzažu, te javno izlaganje putem strategije blitzkrieg nastupa. Osmišljena je kao poticaj aktivnog konstruktivnog dijaloga u ime propitivanja kritičkih pozicija umjetnosti i stvaranja povoljne klime za produbljivanje mogućnosti slobodne razmjene ideja, iskustava i slobode izričaja.

MAPA

KOOPERACIJA je samo-financirajuća grupa autora otvorena za suradnju s drugim domaćim i inozemnim autorima.