7.12.2012. – St. Bugbot

Autor: Marko Zubak

Glazba: Dominik Harrer

 

Ovaj rad je mješavina eksperimentalnog filma i umjetničkog projekta koji živi isključivo na internetu.

Video je rađen sa paper toys-ima iz ye-boT initiative, dostupnih na www.yebomaycu.com.

ye-boT je mali papirnati robot koji ima pokretne dijelove, a gotovo svi radovi su dostupni za besplatan download sa prije navedene stranice, pri čemi je važno naglasiti da se kolekcija sastoji od custom radova umjetnika iz cijelog svijeta, a broji preko trideset personalizacija. Inače, ovaj projekt je otvorenog tipa i bez roka isteka, tako da se zainteresirani kreativci i dalje uključuju u njega, a rad “St. Bugbot” moj je drugi video za ye-boT projekt. Prvi uradak: “Thought control” može se pogledati na http://vimeo.com/13330602, a trenutno radim na trećem djelu, koji zapravo prikazuje kraj male zajednice ye-boT-a iz prvog djela.

 

Kako je nastao video St. Bugbot:

Video je snimljen tijekom jednomjesečnog Artist in residence programa u OK Offenes Kulturhaus OÖ u Linzu, Austriji, kao dio PAPERTOYS projekta tokom NEXTCOMIC 2011 festivala.

Za potrebe snimanja cijela jedna prostorija bila je pretvorena u veliku instalaciju od papira i za trajanja izložbe ljudi su mogli slobodno šetati kroz scenografiju, dok sam u susjednoj prostoriji izložio

papirnate igračke napravljene posebno za online časopis II LOVE, koji izdajem od 2009. godine, te sve ye-boT-e objavljene do tog datuma, dok je sve bilo popraćeno sa video projekcijom prethodnog videa “Thought control”.

 

O liku Bugbota:

Bugbot je lik koji sam izmislio prije petnaestak godina. To je zapravo svjetlosno biće, sličnije valu nego nekoj nagomilanoj tvari, tako da se može normalno kretati iz dvije dimenzije u tri, iz sjene u svijetlo, iz skice u skulpturu. (http://www.markozubak.com/index.php?page=5-22)