9.3.2015. -Mario Romoda: Nightwatchers9.3.2015. -Mario Romoda: Nightwatchers

mrn

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Maria Romode “Nightwatchers” u ponedjeljak, 9.3.2015. u 20 sati u Greti, Ilica 92, Zagreb.

Mario Romoda o svom radu:

“Na platnima prenosim fotografiju gdje je zabilježen moj otac u trenutku molitve.Ova me je fotografija posebno privukla zbog čistoće prikaza i u ovim radovima provlačim tematiku superjunaka na taj način da svom ocu stavljam masku nočnog čuvara. Sama radnja fotografije mijenja svoj smisao na taj način da figura prestaje biti samo intiman odraz postojanja, već dobiva novu ulogu gdje je superjunak suočen da je za umjetnost potrebna molitva. Konture tj.crtež određenog zabilježenog trenutka presvlačim u obojani kozmos u kojem trenutak možda ne postoji kao ni vrijeme. Događa se zanimljivi kontrast vremenskog postojanja gdje se svaki trenutak pretvara u nepostojanu bezgraničnost intime.
Htio sam se više fokusirat na Heroje koji nisu opipljivi u samo jednoj dimenziji. Ponekad su Heroji oni koji u sjeni, čekaju. Neki Heroji nisu popularni i prijatelski nastrojeni. Heroji su svuda oko nas, neki čak i ne znaju da će postati te se nikada ne žele smatrati jednim od njih. Nočni promatrači su posvuda no što ako je svijet već završio, a mi nastavljamo obitavati u sječanju na njega? Trebali bismo priznati da naš svijet ipak nije osuđen na propast, da ima budučnosti; no i to da to nije jedini mogući svijet, da su postojali i postojat će i drugi svjetovi. Svijetovi u kojim se mješaju junaci sa stvarnim osobama. No, pravi odgovor je da smo svi pomalo junaci koji opstaju bez obzira i na ubojstvo vlastitih podvojenih ličnosti koje prijete i jasno poručuju smrt egu. Ali ne potpunu. Uvijek postoji onaj drugi ti koji čeka, možda na nekoj drugoj planeti da se upozna sa tobom.
U znanstvenom pogledu kada bi to bilo moguće anhilirali bi i poništili se u vlastitu crnu rupu. Ovaj fizički svijet kojeg poznajemo možda ne bi mogao podnijeti takvu stvarnost, no možda postoji ona druga fantazijska realnost u kojoj čemo konačno moći zavirit i onaj najskriveniji kutak duše koji nam nagovješćuje spas.”