8.6.2019. – &TD. ŠEŠIRDŽIJA

SUBOTA 8.6. OD 20H

BRAĆO I SESTRE PO UMJETNOSTI OSUĐENI, ALI I SVI OSTALI INFICIRANI TIM VIRUSOM

ČAST MI VAS JE POZVATI, NAKON NEKOLIKO GODINA PAUZE, NA JOŠ JEDNU MOJU IZLOŽBU POD NAZIVOM “&TD. ŠEŠIRDŽIJA” U SVIMA DRAGU I ŠANKOM OPREMLJENU GALERIJU GRETA U ILICI 92 KOD BRITANCA.

OVAJ CIKLUS CRTEŽA NASTAO JE KAO SVOJEVRSNO ZAKLJUČENJE JEDNE ŽIVOTNE ETAPE, JEDNE ERE OVOG NEKOĆ ZNAČAJNOG TEATRA I MOJIH 12 GODINA KREATIVNO PROVEDENIH POD NJEGOVIM OKRILJEM.
ZA SVOJIH TZV. “ZLATNIH” DANA TIJEKOM SVOJIH POČETAKA 60-IH GODINA, KAD JE I STEKAO SVOJU REPUTACIJU, TE KAD JE JEDAN OD NAŠIH PONAJBOLJIH DIZAJNERA MIHAJLO ARSOVSKI I OSMISLIO PREPOZNATLJIV VIZUALNI IDENTITET &TD-A I NJEGOV LOGOTIP, POZNATOG “ŠEŠIRDŽIJU”, OVAJ TEATAR OKUPLJAO JE NE SAMO PONAJBOLJE KAZALIŠNE UMJETNIKE I AUTORE, VEĆ JE PRIVLAČIO I SVE LJUDE KOJI ISTINSKI VOLE, OSJEĆAJU I ŽIVE TEATAR. STVORIO SE IZVJESTAN PROSTOR SLOBODE, KRUŽOK, SJECIŠTE IDEJA, GDJE SU SE MOGLE RADITI I POGLEDATI NAJRELEVANTNIJE I NAJPROGRESIVNIJE PREDSTAVE TOG DOBA. NAKON PODUŽEG ZATIŠJA, ISTI TAKAV ZNAČAJ, ISTA TAKVA ENERGIJA I PODJEDNAKO BITNA ULOGA ZA NEZAVISNU SCENU, ZBILA SE U PERIODU KULTURE PROMJENE SREDINOM DVIJETISUĆITIH U TOM ISTOM TEATRU, ČEMU I SAM SVJEDOČIH ALI I SUDJELOVAH.
MOJIH 11 PREDSTAVA POSTAVLJENIH TE IZVEDENIH TAMO, ZORNO SVJEDOČI O TOME. PUNO TRUDA, RADA, ISTRAŽIVANJA, SNALAŽENJA, ALI PRVENSTVENO VESELJA I KREATIVNOSTI ZBILO SE U TIJEKOM TIH PROCESA I PRVENSTVENO TAJ ASPEKT ŽELIM NA NEKI NAČIN PROSLAVITI OVIM RADOVIMA. TO JE JEDAN BULJUK RAZLIČITIH EMOCIJA KOJE SU U RASPONU OD TUGE, NOSTALGIJE, PREKO BIJESA, PRKOSA, PONOSA, ALI SVAKAKO SREĆE I RADOSTI. JER STVARANJE JE NEUMITNA SREĆA, NAPRAVITI NEŠTO IZ NIČEG JE MOŽDA I NAJVEĆA VRIJEDNOST KOJU KAO VRSTA POSJEDUJEMO I TAJ ASPEKT OSTVARENOG NAM NIKADA I NIKAKO NITKO NE MOŽE ODUZETI. KAZALIŠTE JE IONAKO, KAO U DREVNIM MITOVIMA, PROCES KONTINUIRANOG CIKLUSA RAĐANJA I UMIRANJA, GDJE ŽIVI SAMO ONOLIKO KOLIKO PREDSTAVA TRAJE, A POTOM ŽIVI SAMO U SJEĆANJIMA SUDIONIKA I PUBLIKE. OVO JE MOJ HOMMAGE TIM SJEĆANJIMA. JEDNA TOČKA NA I, KAKO BI SE USPJEŠNO KRENULO DALJE U NEKE NOVE POBJEDE.

RAĐEN KAO REINTERPRETACIJA LOGOTIPA ARSOVSKOG, OVAJ CIKLUS STAVLJA ŠEŠIRĐIJU KAO GLAVNOG PROTAGONISTU U TIH 11 PREDSTAVA OSTVARENIH U &TD-U, PO PRINCIPU SLOBODNIH ASOCIJACIJA VEZANIH UZ SAM PROCES RADA, MOMENTE IZ PREDSTAVE, POPRATNE MATERIJALE ILI PLAKATE. SVAKI CRTEŽ U OLOVCI OBILJEŽEN JE I IZVJESNOM BOJOM, TAKOĐER IZVEDENOM S BOJICOM TE ISTOM TEHNIKOM. 12, POSLJENJI CRTEŽ, POSVEĆEN JE SAMOM KAZALIŠTU I LIKU ŠEŠIRĐIJE.

ZA OVU PRILIKU SPREMAM I MALU VERBALNU ŠETNJU TIM USPOMENAMA, TE BI MI STOGA BILO DRAGO DA MI SE TU SUBOTU PRIDRUŽITE U ISTOJ I DA SE ZAJEDNO PROVESELIMO NEKIM STARIM USPJESIMA, ALI I NOVIM POČETCIMA 😸