4.6.2018. – Denis Krašković – “Daj se smiri”

d_kraskovic
Pozivamo vas na otvorenje izložbe Denisa Kraškovića
„DAJ SE SMIRI“
GRETA, Zagreb, Ilica 92, Ponedjeljak 04.06.2018. u 20hIzložba ostaje otvorena do 09.06. svaki dan od 18 do 21h.

Na slici „Daj se smiri I“ (akrilik na platnu, 140×90 cm) fokus je na povezanosti čovjeka i prirode, u ovom slučaju mene i psa. Ovdje je ujedno pas u ulozi onog koji daje mir i poziva na smirenost. „Daj se smiri II“ (3D laserski ispis u staklu, 5x5x8 cm) je autoprtret, nastao nedavno u Bangkoku, koji prikazuje moju zahvalu, pozdrav i veliko poštovanje upućeno Tajlandskom narodu i njihovoj kulturi utemeljenoj u budizmu. Premda su oba rada različite tematike i izvedena u različitim medijima, oba govore o čežnji i potrebi za unutarnjim mirom. Također oba djela povezuje prikaz potrebe da se mir prima ili dijeli sa okolinom, to jest drugim ljudima ili prirodom općenito.

„Blizu kraja“ (epoxy, poliuretan, aluminijska šipka, akrilik) je rad koji čini grupa skulptura koje prikazuju 13 živih i jednu mrtvu kunu u prirodnoj veličini. Radi se o diorami koja je postavljena na pod galerije. Svaka pojedina skulptura kuna, drugačija je kako u boji, tako i u karakteru. U skladu sa time svaka kuna se na drugačiji način suočava sa smrću člana svoje družine. U ovom radu bavim se kontrastom života i smrti, koji se isprepliću sa kontrastom materijalnosti i duhovnosti. Sam naziv sugerira i pitanje sa kojim su suoćene stilizirane kune, ali također svaka asocijacija na hrvatsku valutu nije slučajna.

Rad „Plava kuverta“ (akrilik na platnu, 140×90 cm) nastao je kao moja reakcija i protest spram prekomjerne količine korupcije u Republici Hrvatskoj. RH je naime prema svim statističkim pokazateljima među najgorim zemljama u Evropi kada govorimo o mitu i korupciji. Ova slika može funkcionirati i kao asocijacija na uručenje sudskog poziva, službenog pisma, ovrhe i slično, no nije nužno, jer promatrač može promišljati na različite načine što se to nalazi u pismu, te tko ga komu i zašto uopće daje.

Denis Krašković

Denis Krašković (1972., Zagreb) je u rodnom gradu maturirao na Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, gdje je i predavao na Kiparskom odsjeku od 1996. do 2007. godine. 1994. diplomirao je na Kiparskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Od 2007. do 2017. g. bio je profesor na Likovnom odsjeku Umjetničke akademije u Osijeku. 2010. Magistrirao je na Akademiji za likovno umetnost u Ljubljani. 2015. godine bio je gost profesor na Kiparskom odsjeku Akademije za Glazbu i vizualne umjetnosti u Pečuhu. Dobitnik je više nagrada, između ostalih i Grand prix Salona mladih u Zagrebu 2000. godine. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Autor je 14 javnih skulptura, između ostalih “Kit” na zagrebačkom jezeru Jarun, „Janje“ i „Morž“ ispred Arene Zagreb, te „Neandertalac I“ i „Neandertalac II“ u Krapini.

Kontakt: 0959059034, dkraskovic@yahoo.com

http://dajsesmiri.blogspot.com/