26.10.2015. -Hrvoje Urumović “NA KUPANJU SA ŽENOM I NJENOM SESTROM”26.10.2015. -Hrvoje Urumović “NA KUPANJU SA ŽENOM I NJENOM SESTROM”

um
Pozivamo vas na otvorenje izložbe Hrvoja Urumovića “NA KUPANJU SA ŽENOM I NJENOM SESTROM” u ponedjeljak 26.10.2015. u 20h u Greti, Ilica 92, Zagreb.

Urumović je kipar koji je suvereno ovladao tradicionalnim kiparskim disciplinama, te ne bježi od klasičnog skulptorskog pristupa o čemu rječito govori njegovo minuciozno modeliranje, pažljiva obrada kiparske epiderme i sugestivna portretistika. Premda stilski blizak eksperimentiranju s nasljeđem kubizma i ekspresionizma, Urumović radi bitan odmak od klasične skulpture težeći svojevrsnoj karikaturalnosti i stripovskoj naraciji. U skladu s tim, Hrvoje neskriveno poseže za iskustvima Pop-arta, kako bi svoje autorske ideje bazirane na ciničnim metaforama stvarnosti predočio upravo onim jezikom koji je takvu misao i inaugurirao u umjetnički kontekst. Urumović je istovremeno kreativni promatrač i komentator ali nije kritik. On ne radi skulpturu kako bi njome pokazao svoju vještinu ili propitivao teorijske postulate, već je ona zaustavljeni trenutak autorovih vizija stvarnosti gdje će mašta nadjačati elemente realnosti.

Iz teksta Mladena Lučića za izložbe u MMSU i MSUI