26.06.2017. – Iva Ćurić – The order is engage the silent drive

iva_curic

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Ive Ćurić “THE ORDER IS ENGAGE THE SILENT DRIVE” u ponedjeljak 26.06.2017. u 20h, Greta Ilica 92

THE ORDER IS ENGAGE THE SILENT DRIVE

Vrhunsko tehnološko dostignuće čija je misija neopaženo potapati brodove, a istovremeno izdržati tlak mora u klaustrofobičnom prostoru između mašina: već i sama pomisao na podmornicu stvara pomiješane osjećaje zadivljenosti i straha. Iva Ćurić konceptu pristupa analitički, uživljena u psihički moment, poput inženjerke crta tlocrte i bokocrte izmišljenih podmornica. Ni jedan nacrt nema veze s pravim tehničkim crtežom i inženjerskim poslom, iako ostavlja taj dojam, pa je i crtež na izložbi u Vijetnamu iz predostrožnosti čuvalo vojno lice.

Na izložbi u Greti predstavljeno je nekoliko crteža – izmišljenih nacrta podmornica vođenih potrebom da se stvori ravnoteža likovnih elemenata. Radi se o spontanim crtežima na kojima vidimo tragove pomoćnih linija i mjere, potrebu da se uskladi simetrija i oponaša tehnički crtež kroz koji Ćurić prevodi strah, nelagodu i mašineriju u svoj likovni jezik.

Središnji rad, veliki nacrt podmornice izlazi iz crteža u interaktivnu instalaciju od crnog lima, koja se može paliti i gasiti te na dodir proizvodi zvuk sonara. Taj jezivi zvuk iščekivanja šalje zvučne impulse i prima ih kao jeku, koja označuje opasnost. Pa ipak, raznobojne led lampice od nelagode stvaraju igru i osjećaj da se podmornica kreće.
Izlaske i prelaženja u medije već poznajemo kod Ćurić, a projekt podmornica ostavlja još istraživačkih mogućnosti i obećaje nastavak, možda čak u nekoj od proširenih autoričinih domicilnih grafičkih tehnika.

Uključujemo bešumno kretanje i iščekujemo.

Petra Vidović

Iva Ćurić rođena je 1984. u Zagrebu. Diplomirala je 2010. na Nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu na smjeru grafike u klasi prof. Ines Krasić, gdje radi kao asistentica. Izlagala je na niz izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Aktivno sudjeluje na likovnoj umjetničkoj sceni u području proširene grafike. Članica je HDLUa i koautor projekta Platforma p_3.

Stručni suradnik na radu: Nenad Brkić