23.4.2018. – Šimun Tolić – Slutnja

stolic

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Šimuna Tolića “Slutnja”
Ponedjeljak, 23.04. u 20h., Greta, Ilica 92

……………………..……………………..……………………..………………….

Šimun Tolić, Slutnja

Sneni prizori i poneki razorni bljeskovi zadiru u hladnu i suptilno zlokobnu mistiku noćnih prizora, gdje su motivi osamljeni, a boje se šire platnom, uzimajući kao svoje pravo dominaciju nad onime što je vidljivo. Jer boja je ta koja ima primat na formatima Šimunovih slika, plošna i materična, zagasita, ali opet jasna u svojim kromatskim vrijednostima, nadopunjena sirovom materijom platna u smislu nedovršenosti kao slikarske kvalitete. Inspiraciju literarnim djelima Isaaca Asimova, Aldousa Huxleyja, Josepha Conrada te redatelja poput Coppole i Kubricka, Šimun prenosi u mistične motive koji opstoje mirno u vrelini ružičastog neba na plohama koje titraju u mnoštvima smjerova.
Ciklusom slika Slutnja Šimun predstavlja određenu dozu znanstvenofantastičnog nadrealizma unutar krajolika čija neobičnost nije očita i ne ubada u oči. Drugačiji je to realizam kontemplativnih stanja, koja ne donose smiraj i meditativnu prazninu uma, već je na njima očito da se dogodio određen pomak koji čini postojeće mračnim i stranim, što u prikazima džungle stvara atmosferu koja nosi zlu slutnju. No isto se može razmotriti samo kao onu divlju, iskonsku stranu ljudske prirode, najzabačenijim dijelovima psihe, zatomljenim u pokušaju da se stvori fatamorgana kontroliranosti, stanje neodrživo kao treptaj hladne svjetlosti na bridu mjeseca. Prašuma koja izjeda civilizaciju u kojoj ostaju samo hladni, tamni obelisci koji izviru iz nje, stremeći prema nebu, usporedna je melankoličnim stanjima uma koji izjedaju stvarnost duha dok ne postoji samo umorna kontemplacija.
S druge strane, iako vuče inspiraciju iz apokaliptičnih vrela, elemente sudnjeg dana i propasti Šimun ne prikazuje eksplicitno, već su nagoviješteni u atmosferi, oblacima koji se sakupljaju, kometima prikazanih u zaustavljenom kadru dok nadolaze prema česticama Zemljine atmosfere. Nema prizora uništenja, nema oluje koja je ostavila lešine iščupanih palmi, samo osjećaj iščekivanja. A možda je upravo to ono što je pomalo zastrašujuće: sve je u pripremi, sve će to biti jednom, ali ne još, ne sada.

Marija Kamber

Šimun Tolić rođen je 10.11.1982. u Zagrebu.
Godine 2011. upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, Nastavnički smjer.
Od 2010. zamjenik je koordinatora Udruge likovnih stvaralaca Zaprešić. Sudjelovao je na nekoliko skupnih i jednoj samostalnoj izložbi:
Međunarodna izložba minijatura 2010. i 2011. godine u Zaprešiću.
Akvareli na skeli 2011., 2012., 2013. godine u Gradskom muzeju Samobor i muzeju “Matija Skurjeni” Zaprešić.
Samostalna izložba “Noir”, Gradska knjižnica Ante Kovačić u Zaprešiću, 2014. godine
Skupna izložba „Pasionska baština“ u Galeriji Josip Račić u Zagrebu, 2016. godine
Skupna izložba „Erste fragmenti“ u Galeriji Kranjčar u Zagrebu, 2017. godine
Skupna izložba „Festival svjetske književnosti“ u Galeriji Josip Račić u Zagrebu, 2017. godine
Dobitnik je nagrade za najboljeg studenta Akademije likovnih umjetnosti, nastavničkog odsjeka 2013. godine
Magistar je edukacije likovne kulture. Diplomirao je 2017. Godine na Akademiji likovnih umjetnosti, Nastavnički odsjek, smjer slikarstvo u klasi prof. Matka Vekića
Živi i radi u Zaprešiću.