23.1.2016. – ‘NEW WORLD’ by ANJA VIJATOVIĆ23.1.2016. – ‘NEW WORLD’ by ANJA VIJATOVIĆ

anja

‘NEW WORLD’ by ANJA VIJATOVIĆ

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Anje Vijatović, u  subotu 23.01.2016. u 19h u Greti, Ilica 92, Zagreb.

Anja Vijatović rođena je 1991. godine u Zagrebu. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer slikarstvo. Magistrirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a sada je na diplomskom studiju povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu.
Anja je mlada umjetnica koja se zagrebačkoj publici predstavila samostalnom izložbom Pikselizacija, održanoj u Klubu Kino Grič 2014. godine. Magistrirala je s djelom Nova slika svijeta koje čini polazišnu točku za njezin budući rad kojeg nam predstavlja ovom izložbom. Riječ je o skupini od četiri koherentna djela (među kojima je i spomenuta Nova slika svijeta) u kojima vidimo inspiraciju čistom formom konstruktivizma, te promišljanja o formi u svrhu iznošenja vlastitih koncepata. Na taj način autorica na dasci spaja geometrijsku apstrakciju s početka XX. stoljeća, izlazak u prostor i komunikaciju s promatračem druge polovine XX. stoljeća, te naposljetku igru s navedenim elementima radi postizanja nove, dinamične slike svijeta gledane iz vertikalne perspektive. Naslov izložbe predstavlja organički nastavak Anjinog rada, te upotpunjava godinu dana mlađi likovni i idejni koncept. Naslovom New World autorica ostavlja dovoljno prostora za promatračevu interpretaciju s obzirom da ne sadrži sugestiju koja bi implementirala jasnu ideju o naraciji koja se krije iza forme. Novi svijet u kojem živimo danas, a koji se rastače pred našim očima ili Novi svijet kojeg stvaramo danas, a kojemu je neminovna destrukcija… ili?
Bez obzira na ideju o paradoksalnim odnosima unutar Novog svijeta koji istovremeno stvaraju i urušavaju, radovi ne ostavljaju dojam pesimizma, štoviše, svijetlo plava, vitalna crvena i topli podtonovi odraz su nade. Its amazing how little tomorrow can make up for a whole lot of yesterday (J. Guare). Anjina polazišna točka je bila odmak od iskustvenog, svakodnevnog i osjetilnog doticaja sa svijetom koji nas okružuje te iskorak u područje drugačije perspektive iz kojeg su transformacije Novog svijeta bile očite i ne nužno pozitivne. No, gledajući iz iste točke autorica vidi brojne pozitivne mogućnosti koje Novi svijet između svojih pukotina nudi. There is crack in everything. That’s how the light gets in (L. Cohen).

Margareta Škulac, Mateja Moser, Anja Vijatović