21.5.2012. – Maria Grigoryan

Pozivamo vas na otvorenje izložbe Marije Grigoryan 21.5.2012. u 20h u Greti.

Maria Grigoryan rođena je 1989. godine u Moskvi. Kao dijete s obitelji seli u Meksiko gdje provodi deset godina. Studij političkog novinarstva upisuje na Moskovskom državnom sveučilištu gdje stječe diplomu. Živi i radi u Zagrebu.
Život na tri strane svijeta, u Rusiji, Meksiku i Hrvatskoj, ogleda se u vizualnom izrazu autorice. Tri različita podneblja, kulture i tradicije utječu na njen senzibilitet i motive likovnog izraza. Na slikanje impresionističkih krajolika Mariju nadahnjuje nacionalno meksičko slikarstvo intenzivnih i jarkih boja te ruski slikar s prijelaza iz 19. na 20. stoljeće Nicholas Roerich, o kojem je svojedobno snimala i dokumentarni film u Moskvi.
Ljepota meksičkog podneblja, toplina klime kao i učestala pojava duge na tamošnjem nebu uslijed gotovo svakodnevnih izmjena kiše i sunca nagnala je Mariju da u svojim likovnim radovima jednostavnom ekspresijom prikaže one trenutke u prirodi pred kojima ljudsko oko uvijek zastane širom otvoreno, a unutrašnji svijet promatrača obuzimaju osjećaji divljenja i zahvalnosti.
Pozadina na kojoj su krajolici slikani može se smatrati nekonvencionalnom i domišljatom jer za medij svojih slikarskih impresija autorica ne odabire uobičajeno slikarsko platno već tehnološki objekt, satelitski tanjur. Marijinom intervencijom taj objekt poprima novu funkciju i postaje sredstvo emitiranja jednog „novog programa“; umjetničke refleksije, intimnog i poetičnog doživljaja veličanstvene ljepote prirode. Odabir upravo tog objekta kao umjetničkog medija nadilazi razinu zanimljive dosjetke, s obzirom na to da forma kruga kao uvriježeni simbol savršenstva i vječnosti implicira dublju stvarateljsku pretenziju.

Generalni pokrovitelj
Labud d.o.o.