18.2.2013. – 36 MOUNTAINS

36 Mountains, projekt nastao između Jelene Bando i Guilhema Monceaux.

“36 Mountains odnosi se na japanskog majstora Hokusaija, koji je poznat po crtežima svojih 36 planina. Samim time je i dizajn blokića japanski te takvim formatom dajemo umjetniku slobodu da ga ispuni list po list ili da sagleda blokić kao cjelinu te ga ispuni poput platna u jednom dahu.”

Lega Lega ekipa je napravila poseban tip notebooka u japanskom stilu, koje su podijelili umjetnicima, a koji su bili slobodni ispuniti ga kako oni to žele, što znači da nije bilo određene teme ili tehnike kojom su se morali voditi. Nakon što su završili s blokićem, vratili su ga nakon čega su izloženi u Galeriji Le Mat u Montpellieru.

‘Umjetnike smo osobno birali za sudjelovanje u projektu, nije bilo natječaja. Samim time smo i dobili na raznolikosti crtačkih stilova. Bilo nam je važno da imamo ljude koji ne dolaze samo iz Hrvatske i Francuske, nego iz cijeloga svijeta, kako bismo publici prezentirali što više inozemnih autora.

Usto, spojili smo i umjetnike međusobno jer će dosta naših hrvatskih autora surađivati s Galerijom Le Mat te, koliko smo vidjeli, takvi interesi dolaze i s naše strane’, objašnjava Bando te dodaje: ‘Izložba u Greti će biti slična onoj u Montpellieru. Postav izložbe je i dalje isti, blokići će biti prezentirani na policama te će biti rastvoreni, tako da publika vidi kontinuitet crteža u jednom pogledu.

Htjeli smo spojiti nešto nama važno, crtanje i ljude, odnosno tu razinu komunikacije. Meni su na pamet pali Lega Lega, jer sam već jednom s njima i s Gretom surađivala te kako su oni super ekipa pristali su sve za nas napraviti.

Poslali smo im dizajn blokića u japanskome stilu, sa 18 stranica s prednje i 18 sa stražnje strane, pa smo i time dobili broj 36. Inače, sada još šaljemo prijedloge galerijama u Berlinu i Parizu pa se nadamo da bi i tamo nešto moglo biti.’

Više o samoj izložbi možete saznati i na Facebooku.

Jelena Bando Florian Bayer Nils Bertho Ludovic Boulard Le Fur Frederic Fleury Maxime Greselle Sian Hislop Ena Jurov Ana Kras Ivan Markovic Thomas Mestrallet Miron Milic Guilhem Monceaux Marina Muun Pekmez Med Marko Pokric Polar Ivan Prerad Andrea Resner Thomas Schiese Thtf Ninja Tiger U235 Vold

36 MOUNTAINS is a drawing project gathering 24 artists around a unique format : a concertina notebook made specially for this occasion by lega-lega, a croatian based design company.
36 mountains is a reference to a master of engraving, Hokusai, who decided to reproduce his work to allow a wider audience to access it. It is a way to emphasize the importance of that medium, which is not just a sketch, or a draft. The following artists are aware of it, for drawing is at the core of their work.
Internet is a great tool for new discoveries, yet this project would not exist if it was not for certains meetings. There is a complementarity between online and live wandering, and we tried to express it here, showing artists whose works and origins were really diverse.
36, is a vague number to signify the mass, that remind us that once we are at the top of a mountain, we can see all the others that we have to climb.

 

Jelena Bando Florian Bayer Nils Bertho Ludovic Boulard Le Fur Frederic Fleury Maxime Greselle Sian Hislop Ena Jurov Ana Kras Ivan Markovic Thomas Mestrallet Miron Milic Guilhem Monceaux Marina Muun Pekmez Med Marko Pokric Polar Ivan Prerad Andrea Resner Thomas Schiese Thtf Ninja Tiger U235 Vold