14.12.2015. – (a) Moral Thread / (a) Moralni Vez – Nina Bačun i Juan Echeverry14.12.2015. – (a) Moral Thread / (a) Moralni Vez – Nina Bačun i Juan Echeverry

moral

Pozivamo vas na otvorenje izložbe (a) Moral Thread / (a) Moralni Vez – Nina Bačun i Juan Echeverry  u ponedjeljak, 14.12.2015. u 20h, Greta, Ilica 92,  Zagreb.

(a) moralni vez je kolaborativni projekt u kojem autorstvo gubi primarnu ulogu, proces postaje protagonist, a produkcija znanja je glavni rezultat.

autori: Nina Bačun i Juan Echeverry
koautor: Željko Kraščić

umjetnici:
Jelena Bando
Tupac Cruz
Javier Fabregas
Aisha Franz
Valeria Giraldo
Adriana Lozano
Marko Marković
Ines Matijević
Niko Mihaljević
Ivan Navarro
Nina Kurtela

Iz tradicijske materijalne kulture autori su izdvojili zidnjake kao predmet zanimanja. Zidnjaci ili kuharice su kuhinjske krpe, koje su vezle žene, s porukama upućenim ženama. Te su poruke služile kao smjernice za ponašanje. Vremenom su postale propaganda, tj. moralni okvir koji se kuhinjskim zadacima, ljubavnim relacijama, higijenom i ostalim dnevnim aktivnostima u obliku ilustracija i tekstova nameću svakodnevici domaćice.

Tijekom radnog procesa kustosi imaju ulogu posrednika između umjetnika i zanatlije. Prijedlozi u obliku skica, apstraktnih ideja ili gotovih rješenja, poslužili su kao osnova za početak rada zanatlije. Zanatliji Željku Kraščiću dana je potpuna sloboda interpretacije i prijevoda materijala iz jednog medija u drugi, a odrađena je uz konzultiranje s kustosima.

Željko Kraščić je izabran kao protagonist zbog svog zanatskog umijeća i volje da interpretira radove drugih umjetnika, odnosno želje za kolaborativnom praksom. Rođen je 1954., a zidnjake je počeo raditi nakon što je prestao raditi u struci. Dosadašnjim radom izveo je 400-injak zidnjaka u 50-ak različitih motiva.