12.5.2014. Marija Kalmeta12.5.2014. Marija Kalmeta

marija_kalmeta
Pozivamo vas na otvorenje izložbe “U prolazu” Marije Kalmete u ponedjeljak 12.5.2014. u 20:00h u Greti.

Ciklusom fotografija „U prolazu” Marija Kalmeta predstavlja fotografije snimljene tijekom njezinih putovanja u inozemstvo. Međutim, one nisu putopisne i ne prikazuju raznolikosti krajolika i mjesta na kojima se nalazila. U fokusu Marijina objektiva slučajni su prolaznici, stranci koji prolaze mjestima na kojima je i sama ona stranac u prolazu. Najčešće nam predstavlja gotovo univerzalne javne prostore, gradske ulice i trgove, mjesta zbivanja i susretanja, nova i nepoznata, poput ljudi koje autorica tamo susreće.
Svjesna prolaznosti trenutka, Marija ljude zaustavlja u pokretu i čini ih živim svjedočanstvima o njoj važnim trenucima, svjedočanstvima o postojanju života. Jednim klikom sve staje, a prizori poprimaju jednostavan oblik fotografije kojim nas autorica uvodi u mnogo složenije teme i potiče na promišljanje o vlastitu bivanju, univerzalnosti postojanja i ponavljanja životnog obrasca. Tako stvarni prizori gradskog ritma i buke – uhvaćeni u Marijin kadar – postaju prizori tišine i spokoja, mjesta prosvjećenja, a osobe s obje strane objektiva zaustavljene u prolazu.

Ines Palčić

Marija Kalmeta rođena je 5. studenoga 1988. u Zadru. Godine 2007. upisuje zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti, Odsjek za restauriranje i konzerviranje umjetnina, smjer slikarstvo. Diplomirala je u veljači 2013., a u travnju iste godine odlazi u Firenzu na stručno usavršavanje u restauratorskom studiju Stefana Scarpellija.
Unutar fotografskog izraza najviše je zanimaju putopis i socijalna tematika, ali i apstraktna fotografija u kojoj dominiraju čiste likovne forme. Zastupljenu likovnost povezuje vlastitim stručnim opredjeljenjem.
Prvu izložba „Introspekcija” održala je 2010. u Zagrebu, u Galeriji LP. Istoimenu izožbu iste godine pokazala je i u Zadru, u Caffe galeriji Đina. Drugu samostalnu izložbu „Traženja” 2012. postavila je u zadarskoj Galeriji ZadArta. Od 2012. članica je zadarske likovne udruge ZadArt. U studenom 2013., kao finalist, sudjeluje na skupnoj izložbi „Čovjek i prostor”, postavljenoj u Zadru, u organizaciji Biennala hrvatske mlade fotografije.